Blog Cocky de Valk

coky 2

Coky de Valk

Laatste lootjes
08-07-2014 – Het zijn de laatste lootjes van het schooljaar en ook van de voorbereidingen voor de Kilimanjaro.Ik betreed de loopband in de hoogtecabine met frisse tegenzin. Dat binnentrainen is niets voor mij. Al helemaal niet als het buiten zo’n lekker weer is. Maar het zit er bijna op. Want jeetje…wat komt de reis opeens dichtbij!

To-do list
Ik heb het gevoel dat ik nog een heleboel kleine dingen moet regelen. Na onze gezellige wandeling op de Veluwe op tweede Pinksterdag, heb ik Gea haar advies opgevolgd en waarschijnlijk dezelfde slaapzak gekocht met daarbij de thermozak. Ik heb vertrouwen dat ik het ’s nachts niet koud zal hebben. Maar ik heb nog een lijst met van alles en nog wat in mijn hoofd. Ik zal het binnenkort maar eens gaan opschrijven en dan de lijst langzaam, maar zeker gaan afwerken. Hoewel, laat dat langzaam maar zitten. Het gaat om allerhande dingen. Bijvoorbeeld het regelen van zitplaatsen in het vliegtuig, ik wil namelijk per se aan het raam zitten. Het vastleggen van een kamer voor die ene nacht in Nairobi. Ik heb wel een optie, maar dat is nog niet zeker. Ik moet nog sokken kopen, wel of geen thermobroek, etc., etc.. Even langs de apotheek voor (toch maar) de malariatabletten en ik kreeg ook hoogteziektemedicijnen voorgeschreven. Dat is het protocol van de GGD. Het kan geen kwaad lijkt me, om ze mee te nemen.

En last but not least nog een herinnering sturen aan enkele sponsoren. Enfin, nog even wat puntjes op de i,
want KILIMANJARO WE KOMEN ER AAN!!

Van de tropen naar de polen

Temperatuur

13-06-2014 – We komen langs verschillende klimatologische zones. Beginnend in de tropen, waar de gemiddelde temperatuur nooit minder dan 18 º is en we eindigen in een polaire zone met temperaturen altijd onder nul. Ik verheug me enorm op de variatie in landschappen, die dat met zich meebrengt. De temperatuurverschillen vind ik spannend. Wat nou als het echt – 20 wordt? Ik geloof niet dat ik dat al eens heb meegemaakt. O ja, misschien die keer in februari in Moskou, maar toen overnachtte ik in een hotel. Dat is toch effe anders dan in een tentje.

Bovendien kunnen de temperaturen tijdens de dag ook nogal wisselen. ’s Ochtends waarschijnlijk koud (in elk geval als we op hoogte komen), in de loop van de dag warm tot heel warm en ’s avonds weer (heel) koud. Over de nacht nog maar niet te spreken.

Laagjes

Nou weet ik natuurlijk inmiddels uit ervaring, dat je met laagjes moet werken en heb een tijd terug een extra ganzendonsje aangeschaft en een goede Gore-Tex regenjas.  Thuis gekomen heb ik de proef eens op de som genomen en allerlei lagen over elkaar aan getrokken: een thermohemd of twee, een fleece, m’n gansje, nog een dikke fleece en daarna m’n regenjas. Ik voelde me een Michelin-poppetje en kon me amper bewegen, maar koud had ik het niet! Ik ben altijd jaloers op mensen, die met heel weinig precies het goede aan hebben. Dat is helaas niet mijn sterkste punt.

Slaapzak

En dan de nacht. Ik weet één ding zeker, ik wil geen kou lijden. Ik vind het niet erg om bij tijd en wijle af te zien, maar ik wil wel slapen. Ik heb nog geen goede slaapzak voor deze omstandigheden en ga mezelf een goeie donzen slaapzak cadeau doen. Desnoods koop ik daarin nog een soort thermozak die de boel nog met 15 graden kan opkrikken. Want als ik niet lekker kan slapen, kan ik ook niet lekker wandelen. En dan toch ook nog maar zo’n lange thermo-onderbroek?? Ik zal in elk geval zorgen dat ik niet meer dan 15 kilo meeneem.

Een oceaan in Afrika?
09-05-2014 Kunnen we ‘binnenkort’ een duik nemen in een warme nieuwe oceaan, nadat we van de arctische omstandigheden van de top van de Kilimanjaro weer in de tropen zijn afgedaald?   Het is zo’n spannend gebied. Sta mij toe deze blog vanuit een geografisch perspectief te schrijven. Enig idee wat ‘onze’ berg en een mogelijke nieuwe oceaan met elkaar te maken hebben?

Drie vulkanen
De Afrikaanse plaat wordt al miljoenen jaren opgerekt, door de werking van magma onder de aardkorst. Deze wordt hierdoor dunner en daarom ontstaan breuken en gebieden daartussen die wegzakken. Het weggezakte stuk kennen wij als de Oost-Afrikaanse Slenk of de Great Rift Valley, die van Ethiopië tot in Malawi loopt.

Het is een prachtig gebied, mede door de hoogteverschillen die variëren van enkele honderden tot meer dan duizend meter. Als de rek helemaal doorzet, zal de continentale aardkorst uiteindelijk helemaal breken en zal de nieuwe oceaan ontstaan. Maar het zal nog wel even duren voordat wij daar een duik kunnen nemen.

image001

En wat heeft onze ‘vijfduizender’ daar dan mee te maken? De diepe breuken, die langs de randen van de slenken/rifts voorkomen zijn een makkelijke route voor het magma naar de aardoppervlak. Zo ontstond ongeveer 750.000 jaar geleden de Kilimanjaro gevormd door drie vulkanen.

image002

 

 

 

 

De krater van de Kilimanjaro met z’n beroemde concentrische structuur.

Wat voor mij een fantastische ervaring gaat worden, zijn de verschillende klimaatzones met de bijbehorende vegetatie, die we passeren naarmate we hoger komen. We beginnen in de tropen en gaan via woestijnomstandigheden naar polaire condities. Wauw!!

image004

 

 

 

 

 

Wat hebben Coky, de Kilimanjaro en leergierige Keniaanse meisjes gemeen…
03-04-2014 –
Sponsoring, hoe ga ik die €1500 bij elkaar krijgen? Op z’n minst €1500 toch zeker? Ik ben er meteen mee begonnen, nadat het besluit was gevallen om mee te gaan. Kerstavond bij familie heb ik een beetje schoorvoetend m’n verhaal verteld en de eerste tientjes waren een feit! Maar ik moest een andere strategie bedenken. Misschien wilde Sjef me helpen, m’n lieve overbuurman, die grafisch vormgever is? En ja dat wilde hij wel. Sjef heeft een mooie foto ontworpen met een pakkende zin er erin en ik heb er een tekst bij geschreven.

Ik vond het een beetje spannend, kon dat wel, ik zelf zo prominent in beeld? We besloten dat het kon en zeker in combinatie met Floyce was het oké. In de voorjaarsvakantie was het zover, de flyer verstuurd vanuit m’n persoonlijke mailbox met als bijlage de tekst van Kidshare erbij. Vervolgens ben ik het bij de trimclub gaan vertellen. Het is leuk hoe enthousiast en betrokken mensen zijn. Weer een week later heb ik op onze Internationale School Breda (ISB) twee presentaties gehouden met behulp van een aantal dia’s van Hans, om een realistisch beeld te schetsen van de Topgirls. Spannend, m’n eerste Engelse les, maar leuk. Onze topkids gaan helpen om hun leeftijdsgenoten ook de kans te geven naar de middelbare school te gaan. Als laatste heb ik ook mijn collega’s op de hoogte gebracht via onze interne info-mail. En het gaat goed, het geld komt gestaag binnen druppelen. Hoeveel houd ik nog even geheim…

Carnaval
04-03-2014 –
Het is carnavalsvakantie in het zuiden. Een uitgelezen kans om de wandeltrainingen te beginnen. Vrijdag na school eerst even kijken voor nieuwe bergschoenen, dan kunnen die gelijk ingelopen worden. Blijft altijd lastig om de goede schoen te vinden. Ik heb een paar meegenomen naar huis en mag daar binnenshuis tien dagen op lopen. Aan het eind van de avond lijken ze toch te smal. Misschien kan ik beter m’n oude schoenen laten verzolen?
Afin, ik heb een rondje uitgezet van 15 kilometer om een start te maken. Ik wil deze week, naast mijn gewone twee keer in de week joggen, 4 keer zo’n 15 kilometer lopen. Dat lijkt me een prima start. En ik begin gewoon op m’n oude vertrouwde schoenen.

Stappenteller
De eerste kilometers uitgezet via Runner Maps en lekker gelopen. Werkt op zich wel goed als je van te voren precies weet waar je wilt gaan lopen. Ga ook nog proberen om m’n stappenteller aan de gang te krijgen, zodat ik gewoon lekker kan gaan lopen zonder vooraf precies een route te hoeven uitstippelen. Ik heb gisteren ook besloten dat ik ´alleen´ voor de klim naar Tanzania ga. Ik plak er een paar dagen voor en na aan vast, maar ga er niet nog een strand- c.q. Ngorognorovakantietje aan toevoegen. Dat voelt goed en ik kan nu dus ook gaan boeken!

Even voorstellen
07-02-2014
– Mijn naam is Coky de Valk en ik ga in juli 2014 de Kilimanjaro beklimmen met Kidshare.
Het doel van Kidshare om de allerarmsten in Kenia toegang tot onderwijs, watervoorzieningen en gezondheidszorg te verschaffen steun ik van harte. Ik heb onder andere ontwikkelingsgeografie gestudeerd en ben werkzaam in het voortgezet onderwijs als aardrijkskundedocente. Het zal niet verbazen dat het specifieke doel van deze reis, slimme meiden helpen een middelbare schoolopleiding te volgen, mij aanspreekt. Daarnaast ben ik een fervent bergwandelaar en vind het fantastisch deze unieke berg met al zijn klimaatzones te mogen belopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *