Blog Frans Lambregts

Foto Frans 2

Het is bijna zover…

04-07-2014 – Het is bijna zover, nog maar twee weken en dan vertrek ik richting Afrika. Het is bijna niet te geloven: maanden kijk je er naar uit en dan ineens is het zo dichtbij. Visums, slaapzakken, kleding, tassen, verzekeringen, sponsorgeld, facturen en niet te vergeten een goede conditie, het is allemaal geregeld. Nu is de tijd bijna daar om de vruchten te plukken. Ik heb veel plezier beleefd aan het regelen van alle zaken rondom de reis en ik kijk vooral uit naar het uiteindelijke inpakken van al mijn spullen. Dat is voor mij toch altijd de ultieme mijlpaal net voor vertrek, want vanaf dat moment wordt de reis pas écht werkelijkheid. Vanaf dat moment begint voor mij het aftellen.

Dank jullie wel!
Graag maak ik nog even van deze mogelijkheid gebruik om mijn familie en vrienden te danken voor hun bijdrage aan stichting Kidshare. Ik beloof jullie vele mooie foto’s! Een digitale camera is ondertussen ook weer onderweg met de post.

Beste lezers, geen idee wanneer ik en mijn mede bloggers weer iets gaan schrijven, maar ik ga er vanuit dat we jullie na afloop van de reis nog zeker een keertje schrijven.

Temperatuurverschil

13-06-2014 – Met een temperatuurverschil van maar liefst 55°C wordt het organiseren van materialen voor de klim niet de makkelijkste opgave; met 35°C aan het begin van de tocht heb ik niet veel materialen nodig, echter zullen onze tassen er vol van zitten! Want met -20°C in het vooruitzicht, zien de dagen en overnachtingen op de top er huiverig uit.

Naast een dikke slaapzaak en fleecekleding voor de hoogte, zal het ook belangrijk zijn om naar praktische oplossingen te zoeken voor de temperatuurverschillen. Zo kan een afritsbroek een oplossing zijn voor zowel koude als hete temperaturen. Ik weet in ieder geval dat ik dikke handschoenen en onderhandschoenen meeneem! Twee jaar geleden stond ik namelijk op de top van de Gran Paradiso (4000m) en daar vroren mijn handen er zowat af, zelfs met mijn dikke handschoenen.

Sportdrankjes

Gelukkig heb ik alle spullen, behalve de slaapzak, al in huis. Al jaren loop ik in de bergen met mijn ouders, dus warme kleren kom ik zeker niet te kort. Natuurlijk hebben deze jaren in de bergen me ook andere dingen geleerd. Bijvoorbeeld het meenemen van oplostabletten om sportdrank mee te kunnen maken. Daarmee krijg je een hoop belangrijke zouten en energie binnen die je goed kan gebruiken tijdens de intensieve bergwandeling.

Al met al zou ik zeggen dat ik goed voorbereid ben op de reis. Nu is het simpelweg nog een kwestie van blijven sporten en goed blijven eten. Dan ben ik er van overtuigd dat ik die berg wel over kom!

Ontdekkingstocht

02-05-2014 Nog drie maandjes wachten en dan mogen we. De Kilimanjaro op, de hoogste alleenstaande berg ter wereld. Haar hoge, ijzige en eenzame top is een nieuwe wereld voor mij om te betreden. Maar ook het woud aan de voet van de berg zal voor mij een ontdekkingsreis zijn. Deze zomer zet ik voor het eerst voet op Afrikaanse bodem. En dat niet alleen, ook zal ik voor het eerst buiten Europa treden. Ik kan niet wachten om de natuur daar te zien en wie weet, een glimp op te vangen van “the big five”. Ook vind ik dat ik, na weer een veel te lang jaar in Nederland, een goede portie zon heb verdiend. Mijn kleurtje zal er in ieder geval niet om liegen wanneer ik terug kom, dat beloof ik jullie!

Leven!

Vóór de beklimming zal ik samen met Francis, Gea en Liesbeth alvast achter wat cultuur aangaan. Dit zullen we doen door ons bezoek te verrijken met een fietstocht, die onder andere door de dorpjes daar zal lopen. Ook gaan we kanoën, wat vooral erg spannend zal worden. Stel je eens voor: je komt een krokodil tegen en dan zit je daar, met slechts je peddel ter verdediging. Het zijn dit soort momenten waarop op je weet dat je écht leeft. Momenten als op een 5900m hoge berg staan en over heel Afrika uit kijken

De tijd vliegt
25-04-2014
Het is alweer april en de dagen vliegen voorbij. Voordat ik het weet is het juli en sta ik aan de voet van de Kilimanjaro. Het is daarom ook niet voor niks dat ik druk bezig ben in vorm te komen voor de klim. Drie keer per week sta ik in de sportschool, maar niet alleen voor de conditie. Ik doe al jaren aan fitness en daarbij ook veel aan krachttraining. Na vele jaren te hebben gewandeld in de bergen is mijn ervaring dat ik me op veel verschillende manieren lichamelijk kan voorbereiden. Een vast schema van drie keer in de week flink krachttraining en daarnaast ook nog een keer in de week hardlopen heeft zich in voorgaande jaren als meer dan voldoende bewezen. Voor de weken voorafgaand aan de klim heb ik lange wandeltochten in de planning.

Donaties als verjaardagscadeau
Maar de lichamelijke voorbereiding is natuurlijk niet alles; er moet ook sponsorgeld opgehaald worden! Hiervoor heb ik mijn ouders bereid gevonden om €750,- te doneren voor het TOP-girls project. Daarvoor ben ik hen enorm dankbaar. In februari ben ik jarig geweest en heb ik de genodigden gevraagd om geld te doneren voor TOP-girls, in plaats van een cadeau te geven. Dat heeft ongeveer €70,- opgeleverd. Mijn derde actie was mijn collega’s om donaties vragen. Ik heb net een stage van 30 weken achter de rug bij de ING. In een maandelijks krantje heb ik een stukje geplaatst met mijn plannen voor van de zomer waarin ik mijn collega’s uitdaagde hun stagiair te laten zweten op de Kilimanjaro en tegelijkertijd een goed doel te sponsoren. Tot nu toe heb ik hier nog geen reacties op ontvangen, maar daar laat ik het niet bij zitten! Mijn stage is wellicht afgelopen, maar ik blijf bij de ING als vakantiekracht werken.

De tijd vliegt, maar mijn voorbereiding blijft niet achter.

De Kilimanjaro is de ultieme uitdaging!


27-02-2014 Met het TOP-girls project ontstaat er een soort één op één gevoel met de persoon die je helpt. Met het geld dat je ophaalt zorg je er namelijk voor dat een jonge dame in Afrika naar de middelbare school kan. Dit spreekt mij erg aan. Daarnaast is het natuurlijk goed om iets voor een ander te kunnen betekenen, zeker voor mensen in Afrika die minder kansrijk zijn.

Naast dit trekt de sponsoractie mij ook heel erg. Van kinds af aan loop ik al in de bergen. In de eerste jaartjes zat ik nog bij papa in de rugzak. Gaande weg ben ik steeds meer uitdagingen gaan zoeken in de bergsport. En dan is de Kilimanjaro natuurlijk een geweldige kans. De hoogste alleenstaande berg ter wereld, bijna 5900m maarliefst! Deze berg zie ik als de ultieme uitdaging.

Dit project biedt een hoop voor mij en mijn medemens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *