Kleuteronderwijs

Kleuteronderwijs

Kidshare bouwt kleuterscholen in Tanzania en Oeganda.
Daar krijgen jonge kinderen kleuteronderwijs, een warme maaltijd, medische zorg en er is schoon water.
Kleuteronderwijs is erg belangrijk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de hersenen van kleine kinderen snel groeien en gestimuleerd moeten worden. Ze leren, spelen en ontwikkelen zo een sterke basis voor een succesvol leven.

Het belang van kleuteronderwijs

Professor James Heckman is Nobelprijswinnaar in de economie.
Hij zegt: “Een investering in kleuteronderwijs en –zorg is de meest efficiënte manier om economische groei te realiseren en levert het hoogste rendement op”.

De hersenomvang van kleine kinderen ligt al op 90% voor hun vijfde levensjaar. Het is noodzakelijk de hersenen dan te stimuleren. De kleuters zuigen de kennis op en leren snel. Als ze niet naar de kleuterschool gaan dan lopen ze een achterstand op die voor een deel niet meer is in te halen. Kinderen van zes kunnen na de kleuterschool heel goed voorbereid naar het basisonderwijs. Ze lopen succesvol door de basis- en middelbare school heen. Ze blijven niet zo snel zitten en er is minder uitval. Hun moeders kunnen gaan werken als hun kind op de kleuterschool zit. De kinderen hebben meer zelfvertrouwen, zijn gezonder, hebben later betere banen. Kleuteronderwijs is van onschatbare waarde.

In sub-Sahara Afrika kunnen gemiddeld maar 21,9 % van de kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar naar een kleuterschool. Ter vergelijking: 81,16% van de kinderen in de basisschoolleeftijd in die regio kunnen naar een basisschool. Er is dus een zeer groot tekort aan kleuterscholen. Daarom bouwt Kidshare kleuterscholen in Tanzania en Oeganda.

De Verenigde Naties hebben in 2015 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen afgesproken. Een daarvan is dat in 2030 alle kinderen in de kleuterleeftijd naar een kleuterschool moeten kunnen gaan. Er is dus een zeer grote noodzaak kleuterscholen te bouwen in Afrika, terwijl het een slimme investering is. Professor Heckman zegt bovendien dat een investering in kleuteronderwijs de beste manier is om de ongelijkheid tussen kleine kinderen uit een bevoorrecht en een armer milieu te verminderen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.