Meiden uit de sloppen

Meiden uit de sloppen

DSC_5174

Rose zit in groep 8 van de basisschool. We ontmoeten haar in de stad Kakamega. Daar praten we met de directeur van haar basisschool. Zij heet Margaret. Ze vertelt: “De kinderen op mijn school komen uit de armste gezinnen. Er zijn veel alleenstaande ouders, veel weeskinderen. Veel ouders moeten elke dag vechten om wat geld te verdienen. Ze komen uit die sloppenwijk daar.” Ze wijst en ik zie het, een zee van lemen hutten met oude golfplaten daken.
“Veel kinderen die van mijn basisschool afkomen, stoppen met leren. Ze lopen de hele dag op straat rond. Er zijn een paar middelbare scholen hier in Kakamega, maar daar moet je veel schoolgeld betalen. Het is mijn droom om hier een middelbare school voor meiden te beginnen, waar ook de armste meiden welkom zijn.” Van binnen juich ik: wat een goed plan.

DSC_5170A_1

 

Dan vraag ik aan Margaret of we misschien bij een of twee meiden thuis mogen kijken. “Natuurlijk” zegt ze. Even later rijden we de sloppenwijk in. Rose loopt voor ons uit. De straatjes worden steeds nauwer. Dan stopt ze. “Hier is het” zegt Margaret. We maken kennis met de moeder van Rose, “Mijn naam is Pamela” zegt ze. “Hoeveel kinderen heeft u ?” vraag ik. “Zeven” zegt Pamela. We staan voor haar kleine lemen hut.
Het begint te regenen. “Wat is uw droom voor de toekomst van uw kinderen ? “ “Dat ze kunnen leren en een goed leven kunnen opbouwen.” “Margaret heeft ons verteld dat ze een middelbare school voor meiden wil starten, voor Rose.” zeg ik. Haar glimlach zegt alles.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.