TOP-Girls

TOP-Girls

DSC_1666

Ontmoet Floyce
Op de foto staat Floyce, ze is 11 jaar oud en woont in een dorp in west-Kenia.
Ze zit op de basisschool in het dorp. Onze partnerorganisatie ADC heeft die gebouwd.
Floyce heeft acht broers en zussen. De vader van Floyce is twee jaar geleden overleden, vlak nadat haar jongste broertje werd geboren.
Haar moeder staat er nu alleen voor.
Ze heeft geen werk, geen eigen stuk grond zodat ze ook geen groente of mais kan verbouwen.
Ze kan haar kinderen vaak maar 1 maaltijd per dag geven. Het gezin lijdt honger.
Ze leven in bittere armoede. Ze hebben geen bedden of matrassen. Ze slapen gewoon op de grond.

Floyce is slim en kan goed leren. Ik vraag haar wat ze later wil worden.
Ze praat heel zachtjes, ze is verlegen. Ik vraag het nog een keer.
“Dokter” zegt ze. Dat is natuurlijk een prachtig beroep. Maar als die school er niet was geweest in haar dorp, zou ze nooit dokter kunnen worden.

TOP-girls
Floyce is een voorbeeld van een TOP-girl. Zij is slim en doet het goed op school. Ze zal echter nooit naar de middelbare school kunnen om verder te leren. Haar moeder is heel arm en kan het schoolgeld voor de middelbare school nooit betalen. Floyce zal nooit dokter worden.
Kidshare wil hier wat aan doen. We bouwen basisscholen voor de armste kinderen. We steunen ook slimme, heel arme meiden als Floyce door hun schoolgeld voor de middelbare school te betalen. Zo geven we Floyce een toekomst. Zo kan ze later dokter worden en veel mensen helpen.
De kosten van haar opleiding zijn € 1 per dag.
Ben jij naar de middelbare school geweest ? Ja natuurlijk zul je zeggen.
Voor Floyce is dat niet natuurlijk. Je bent TOP als je om Floyce geeft !
Stort je bijdrage op NL37 INGB 0004 2053 71. Alvast bedankt !

DSC_0258

Een programma voor slimme meiden
Het TOP-girls programma zijn we gestart met 19 slimme, heel arme meisjes. We hebben hun schoolgeld betaald vanaf 1 januari 2015 toen ze naar de middelbare school gingen. We willen ieder jaar een nieuwe groep meisjes op weg helpen.
Onze partner ADC zal speciale weekend trainingen en cursussen voor ze verzorgen. We denken aan lessen in leiderschap, sexualiteit en persoonlijke ontwikkeling. We sluiten met de meisjes een contract. Hierin beloven ze later als coach en begeleider van nieuwe TOP-girls op te treden.

Positieve effecten
In Kenia gaan veel meiden niet naar de middelbare school. Hun ouders kunnen het schoolgeld niet betalen. In arme gezinnen is het meer gebruikelijk dat jongens doorleren. Meisjes lopen een risico heel jong zwanger te worden. Ze trouwen soms als ze 15 jaar zijn. Hun kinderen zijn vaak ondervoed en hebben een slechte gezondheid. Zij gaan vaak ook niet door met leren.
Met het TOP-girls programma wil Kidshare dit veranderen. Uit de literatuur blijkt dat er zeer grote positieve effecten zijn als meiden doorleren.
Een greep hieruit:
~Ze krijgen later makkelijker een baan
~Ze gaan meer verdienen
~Binnen hun familie werkt het inspirerend, gemiddeld gingen er twee kinderen extra naar school
~Meiden wiens schoolgeld is betaald investeren zelf ook weer in onderwijs van anderen
~De meiden worden een rolmodel voor andere meiden
~Ze trouwen later
~Ze krijgen op latere leeftijd kinderen
~Hun kinderen zijn gezonder en gaan later langer doorleren

CSC_0779_33

Afspraken met onze partner
We hebben afspraken gemaakt met onze partnerorganisatie ADC in Kenia over de selectie van de meiden. We beginnen in twee subdivisies in west-Kenia. Onze partner schrijft alle hoofden van basisscholen daar aan. In de brief staat uitleg over het TOP-girls programma. We kiezen voor de slimste meisjes met een minimale score van 350 op hun KCP examen. We bezoeken de dorpen van de meiden die kwalificeren. We vragen de dorpsraad welke meisjes het armst zijn. Samen met de dorpsbewoners selecteren we zo de slimste en armste meisjes. Zo zijn we transparant en krijgen we steun van de bevolking voor dit programma.

Niet alleen de slimste meiden
Het TOP-girls programma is voor de slimste meisjes.
In Kenia zijn veel meisjes die niet naar de middelbare school gaan. Bij voorbeeld in de stad Kakamega lopen veel tienermeiden de hele dag op straat.
Er zijn te weinig middelbare scholen in de stad. De scholen die er zijn, vragen veel schoolgeld. We willen daar wat aan doen. Onze partner ADC wil een middelbare school bouwen speciaal voor meisjes. Kidshare heeft de bouw van deze school betaald. Zo helpen we veel meisjes uit de sloppenwijken van die stad aan een goede opleiding. We hebben afgesproken dat het schoolgeld hier zeer laag zal zijn. Zo helpen we ook hen aan een betere toekomst.

De toekomst van het programma
Ieder jaar willen we een nieuwe groep meisjes ondersteunen. Zo zullen straks velen doorstromen naar het hoger onderwijs. Het doel is dat de meesten een goede baan krijgen. We vragen hen dan ook als coach en begeleider van nieuwe groepen meisjes te gaan optreden. Ze kunnen ook financiëel gaan bijdragen. Als je bijdraagt aan dit programma zet je een vliegwiel van positieve verandering in gang! Alvast hartelijk bedankt!

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.