TOP-girls

TOP-girls


Kidshare heeft in Kenia het initiatief genomen om arme, slimme meisjes te helpen naar de middelbare school te gaan. Veel meisjes kunnen het schoolgeld voor de middelbare school niet betalen.
Het TOP-girls programma zijn we gestart met 18 slimme, heel arme meisjes. We hebben hun schoolgeld betaald vanaf 1 januari 2015 toen ze naar de middelbare school gingen. We willen ieder jaar een nieuwe groep meisjes op weg helpen. Ook daarna hebben we jarenlang nieuwe meisjes ondersteund, in totaal 48.
18 daarvan gaan sinds 2019 naar de universiteit.
Onze partner in Kenia verzorgt speciale weekendtrainingen en cursussen voor ze. Dat zijn lessen in leiderschap, seksualiteit en persoonlijke ontwikkeling. Zo krijgen deze meisjes de kans om zich vanuit een achterstandspositie toe succesvolle vrouwen te ontwikkelen.

TOP-girls programma
In Kenia gaan veel meiden niet naar de middelbare school. Hun ouders kunnen het schoolgeld niet betalen. In arme gezinnen is het meer gebruikelijk dat jongens doorleren. Meisjes lopen een risico heel jong zwanger te worden. Ze trouwen soms als ze 15 jaar zijn. Hun kinderen zijn vaak ondervoed en hebben een slechte gezondheid. Zij gaan vaak ook niet door met leren.

Met het TOP-girls programma wil Kidshare dit veranderen. Uit de literatuur blijkt dat er zeer grote positieve effecten zijn als meisjes doorleren. Een greep hieruit:

  • Ze krijgen later makkelijker een baan
  • Ze gaan meer verdienen
  • Binnen hun familie werkt het inspirerend, gemiddeld gingen er twee kinderen extra naar school
  • Meisjes wiens schoolgeld is betaald, investeren zelf ook weer in onderwijs van anderen
  • De meisjes worden een rolmodel voor andere meiden
  • Ze trouwen later
  • Ze krijgen op latere leeftijd kinderen
  • Hun kinderen zijn gezonder en gaan later langer doorleren

Kidshare is bezig met een groep vooraanstaande vrouwen in Kenia een foundation op te richten. Deze stichting zal ook als doel hebben arme, slimme meisjes te steunen door te leren. Als ze dan de universiteit hebben afgerond, vragen we hen ook bij te dragen aan de foundation. Zo houden we het vliegwiel in beweging zodat achtergestelde, kansloze meisjes voorop kunnen lopen.
Uit de literatuur blijkt dat dit een van de meest effectieve manieren is om ontwikkeling tot stand te brengen. De Keniaanse foundation zal ook zelf aan fondsenwerving gaan doen. Wij ondersteunen hun daarbij. Zo kunnen we nog meer meisjes helpen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.