TOP-Girls

TOP-Girls

DSC_1666

Ontmoet Floyce
Op de foto staat Floyce, ze is 11 jaar oud en woont in een dorp in west-Kenia.
Ze zit op de basisschool in het dorp. Onze partnerorganisatie African Divine Church (ADC) heeft die gebouwd.  Floyce heeft acht broers en zussen. De vader van Floyce is twee jaar geleden overleden, vlak nadat haar jongste broertje werd geboren. Haar moeder staat er nu alleen voor. Ze heeft geen werk, geen eigen stuk grond zodat ze ook geen groente of mais kan verbouwen. Ze kan haar kinderen vaak maar 1 maaltijd per dag geven. Het gezin lijdt honger. Ze leven in bittere armoede.
Floyce is slim en kan goed leren. Ik vraag haar wat ze later wil worden.
Ze praat heel zachtjes, ze is verlegen. Ik vraag het nog een keer.
“Dokter” zegt ze. Dat is natuurlijk een prachtig beroep. Maar als die school er niet was geweest in haar dorp, zou ze nooit dokter kunnen worden.

TOP-girls
Floyce is een voorbeeld van een TOP-girl. Zij is slim en doet het goed op school. Ze zal echter nooit naar de middelbare school kunnen om verder te leren. Haar moeder is heel arm en kan het schoolgeld voor de middelbare school nooit betalen. Floyce zal nooit dokter worden.

Kidshare wil hier wat aan doen. We bouwen basisscholen voor de armste kinderen.  We steunen ook slimme, heel arme meiden als Floyce door hun schoolgeld voor de middelbare school te betalen. Zo geven we Floyce een toekomst. Zo kan ze later dokter worden en veel mensen helpen. De kosten van haar opleiding zijn € 1 per dag.
Ben jij naar de middelbare school geweest ? Ja natuurlijk zul je zeggen.
Voor Floyce is dat niet natuurlijk. Je bent TOP als je om Floyce geeft !
Stort je bijdrage op NL37 INGB 0004 2053 71. Alvast bedankt !

DSC_0258

Een programma voor slimme meisjes
Het TOP-girls programma zijn we gestart met 19 slimme, heel arme meisjes. We hebben hun schoolgeld betaald vanaf 1 januari 2015 toen ze naar de middelbare school gingen. We willen ieder jaar een nieuwe groep meisjes op weg helpen. Ook daarna hebben we jarenlang nieuwe meisjes ondersteund, in totaal 48. 18 daarvan gaan in 2019 naar de universiteit. Onze partner in Kenia verzorgt speciale weekend trainingen en cursussen voor ze. Dat zijn lessen in leiderschap, seksualiteit en persoonlijke ontwikkeling

Positieve effecten
In Kenia gaan veel meiden niet naar de middelbare school. Hun ouders kunnen het schoolgeld niet betalen. In arme gezinnen is het meer gebruikelijk dat jongens doorleren. Meisjes lopen een risico heel jong zwanger te worden. Ze trouwen soms als ze 15 jaar zijn. Hun kinderen zijn vaak ondervoed en hebben een slechte gezondheid. Zij gaan vaak ook niet door met leren.

Met het TOP-girls programma wil Kidshare dit veranderen. Uit de literatuur blijkt dat er zeer grote positieve effecten zijn als meisjes doorleren. Een greep hieruit:
~Ze krijgen later makkelijker een baan

~Ze gaan meer verdienen

~Binnen hun familie werkt het inspirerend, gemiddeld gingen er twee kinderen extra naar school

~Meisjes wiens schoolgeld is betaald investeren zelf ook weer in onderwijs van anderen

~De meisjes worden een rolmodel voor andere meiden

~Ze trouwen later

~Ze krijgen op latere leeftijd kinderen

~Hun kinderen zijn gezonder en gaan later langer doorleren

CSC_0779_33

Afspraken met onze partner
We hebben afspraken gemaakt met onze partner in Kenia over de selectie van de meiden. Onze partner schrijft hoofden van basisscholen in het district Viyalo aan. In de brief staat uitleg over het TOP-girls programma. We kiezen voor de slimste meisjes met een minimale score van 350 op hun KCP examen. We bezoeken de dorpen van de meisjes die kwalificeren. Samen met de dorpsbewoners selecteren we de slimste en armste meisjes. Zo zijn we transparant en krijgen we steun van de bevolking voor dit programma.

De toekomst van het programma
Ieder jaar willen we een nieuwe groep meisjes ondersteunen. Zo zullen straks velen doorstromen naar het hoger onderwijs. Het doel is dat de meesten een goede baan krijgen. We vragen hen dan ook als coach en begeleider van nieuwe groepen meisjes te gaan optreden. Ze kunnen ook financieel gaan bijdragen.
Als je bijdraagt aan dit programma zet je zo een vliegwiel van positieve verandering in gang! Alvast hartelijk bedankt!

Harriet is blij
Harriet is een van onze TOP-girls, meisjes die wij ondersteunen bij het volgen van hun middelbare school. We betalen hun schoolgeld. Harriet is blij want ze is geslaagd. Ze wil nu naar de universiteit gaan om rechten te gaan studeren. Kidshare zal ook haar collegegeld gaan betalen.  “Ik kom uit een heel arm gezin, mijn moeder werd in de steek gelaten. Er was geen gerechtigheid voor ons gezin. Weet je, er is nog te veel corruptie in Kenia. Wij werden niet geholpen. Ik wil daar iets aan doen. Daarom wil ik rechten studeren.” Haar motivatie ontroert me. ” Zoals Kidshare mij heeft geholpen, zo wil ik andere meisjes gaan helpen als ik geld verdien.” Harriet verwoordt prima wat onze plannen zijn met het TOP-girls programma in Kenia.

Een duurzaam en toekomstbestendig programma

Kidshare is bezig met een groep vooraanstaande vrouwen in Kenia een foundation op te richten. Deze stichting zal ook als doel hebben arme, slimme meisjes te steunen door te leren. Als ze dan de universiteit hebben afgerond, vragen we hen ook bij te dragen aan de foundation. Zo houden we het vliegwiel in beweging zodat achtergestelde, kansloze meisjes voorop kunnen lopen. Uit de literatuur blijkt dat dit een van de meest effectieve manieren is om ontwikkeling tot stand te brengen. De Keniaanse foundation zal ook zelf aan fondsenwerving gaan doen. Wij ondersteunen hun daarbij. Zo kunnen we nog meer meisjes helpen. We hebben trouwens al een kandidaat voor het bestuur: Harriet.

Kidshare foundation Ripperdapark 39 2011KE HAARLEM TheNetherlands info@kidshare.nl

ING bank NL37 INGB 0004 205371 KvK 34372407 www.kidshare.nl gsm +31633860008

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.